Hoppas du har en trevlig sommar!

Vi vill upplysa om en efterlängtad lagändring som innebär en rad fördelar för dig som pensionssparare.

Att vara låst till ett pensionsbolag som man själv inte valt har för många betytt att de varit fast i avtal med höga avgifter och med värderingar som kanske inte är i linje med hur man själv vill placera sina pengar.

Därför är förslaget som Riksdagen klubbade igenom den 18 maj 2022 efterlängtat, då det ger fler möjligheten att flytta sina individuella fond- och depåförsäkringar oberoende av vilket försäkringsbolag man först tecknade pensionsförsäkringen hos.

Beslutet är viktigt för de som själva vill bestämma vem som ska ta hand om den framtida inkomsten när det är dags att sluta arbeta och gå i pension.

Vilka pensioner kan man flytta?

Det nya beslutet täcker flera typer av pensionsavtal, och de som nu kan flytta sin tjänstepension är de som har:

  • Gamla pensioner som inte längre fylls på med pengar, dvs. Fribrev
  • Pensioner som inte är tecknade via ett kollektivavtal
  • Fondförsäkringar och depå
  • Nya lagändringen gäller även pensioner tecknade före juli 2007

Vad betyder beslutet för mig som sparare?

Lagändringen betyder att du som sparare nu har större frihet att själv bestämma hur du vill förvalta ditt pensionskapital och hur du vill spara din tjänstepension.

Det ger dig även möjlighet att sänka dina avgifter vilket i längden betyder att du får ut mer i pension istället för att ha onödiga avgifter som äter från ditt pensionssparande.

Utöver det så har du även möjligheten att placera ditt sparande i pensionsfonder som du själv väljer, till exempel kan du välja att placera din pension i hållbara fonder.

Hur mycket skiljer det mellan olika pensioner?

Är du nyfiken på att ta reda på hur din tjänstepension skulle påverkas av en flytt och hur mycket du skulle kunna få ut i framtiden om du väljer att flytta?

Den största anledningen till att din pension kan bli högre eller lägre är avgifterna, då de påverkar ränta-på-ränta effekten som på sikt påverkar pensionen. Avgifterna varierar även mellan olika banker och försäkringsbolag.

I exemplet nedan ser du en illustration som visar hur stor skillnaden kan bli över tid;

*Anställd 40 år, sparande 1 500 kr per månad samt 200 000 kr i intjänad tjänstepension, avkastning 4%, sparar till 65 års ålder, utbetales under 20 år. Pengarna placeras, för jämförelsens skull, i samtliga fall i fonden Lannebo Småbolag

I de flesta fallen innebär höga avgifter en pensionsutbetalning som totalt blir flera 100 000 kr lägre jämfört med billigare alternativ, allt annat är lika.

Ta därför en stund under semestern att se över detta tillsammans med mig, det kan som nämnt innebär en väsentlig skillnad i plånboken när det blir dags att dra sig tillbaka.

Boka ett kostnadsfritt klargörande samtal på en dag och tid som passar dig bäst via länken nedan, då får du veta allt du behöver för att maximera dina pensionsavtal.

Länk till – boka Klargörande samtal

Med vänlig hälsning,

Christer på Pensionsskolan

Posted in Okategoriserade.